Interviu cu Dr. Deliu Victor Matei

Spuneați în 2010 că clinicile medicale fără un robot DaVinci vor fi în afara pieței. Spitalul Sf. Constantin din Brașov nu este primul din România care are acest robot. Iar dvs ați participat la fiecare primă operație a fiecărui robot în România. Cred că acum sunt 6 sau 7 daca nu ma înșel. A fost un drum lung și anevoios pentru implementarea chirurgiei robotice în România? Din acest punct de vedere, este ea acum o țară pe piață, sau mai este nevoie de încă alți roboți pentru a fi?

Este un drum greu dar placut; este ca si cand urci la munte: transpiri, strangi din dinti, tragi din greu, dar cand ajungi in varf…
Adevarul e ca Romania are o baza de tehnologie robotica de invidiat fata de tarile dimprejur. Nu e de ajuns de a acoperi cererea, dar este. Exista 2 platforme ‘XI’, 3 platforme ‘SI’ si 2 platforme ‘S’. Problema insa nu este aceea de a avea roboti ci aceea de ai folosi la maximum deci un efort cultural. Sa il ai ca sa il tii in vitrina e inutil si nelogic. Trebuie sa fie alocate fonduri pt a-l mentine in functionare si trebuie folosit intr-una.

Ce este robotul da Vinci? Ce presupune o astfel de intervenție? Ce înseamnă operația cu acest robot?

Robotul este un instrument care transmite miscarile chirugului in interiorul organismului, le filtreaza si le imbunatateste calitatea; in plus se adauga un sistem optic de magnificare si redare in 3 dimensiuni, adica steroscopie. Operatia e facuta de chirurg in realitate virtuala, cu un instrument de exceptie

Care sunt beneficiile operațiilor cu acest robot?

Beneficiile majore sunt disectia precisa in spatii reduse si posibilitatea de a face suturi in aceleasi conditii. Atat disectiile cat si suturile devin de calitate deosebita fata de chirurgia traditionala.

Ați făcut deja sute de astfel de operații. Sunteți unul dintre cei mai importanți medici din Europa în privința intervențiilor robotice oncologice. Vă mai amintiți prima operație cu acest robot? Până atunci ați făcut operații clasice cu bisturiu.Cum a fost prima operație?

Prima operatie?… precis nu-mi amintesc; tin doar minte ca a durat 7 ore, ca m-am ridicat din consola ca eram distrus dar satisfacut, Inanite de a incepe cu robotica facusem circa 300 de prostectomii traditionale (operatii de extirpare a prostatei) si global 3500 de operatii de chirurgie urologica oncologica. Am fost pentru multa vreme cel mai tanar urolog robotic in Italia si cred in Europa Acum ma apropri de 1000 de operatii robotice si ceea ce e mai remarcabil e schimbarea de mentalitate. Eu sunt un chirurg dar de fapt un exponent al chirurgiei robotice…

Spuneați într-un interviu că datorați totul școlii românești de medicină. De ce? Până la urmă ați fost adoptat de o țară unde ați devenit as și v-ați desăvârșit.

Datorez scolii romanesti de medicina formarea practica, simtul clinic si capacitataea de a gasi solutii acolo unde mijloacele tehnice lipsesc, sau unde dotarea este mai deficitara… Datorez tarii care ma adoptat in primul rand deschiderea pentru om, adica contactul cu umanismul cel mai profund si mai sincer; apoi, bineintelels posibilitatile materiale deosebite, accesul la baza teoretica si la publicatiile de varf ale lumii occidentale.

Credeți că școala românească de medicină este la fel de bună ca  înainte de anul 1989?

Cred ca scoala de medicina romaneasca a obtinut in plus deschiderea spre baza materiala si teoretica a lumii occidentale, de care este obligata sa tina cont iar spiritul invatamantului trebuie sa fie concordant cu cuceririle stiintifice, tehnologice si umanistice ale corpului medical global.

Considerați și dvs, așa cum o fac mulți, că aproape toți medicii buni au plecat peste hotare, iar în țară au rămas numai câțiva buni și restul mediocri?

Eu nu am crezut niciodata acest lucru. Cred in schimb ca trebuie facute toate eforturile pentru a ajuta medici din prima linie sa se instruiasca in continuu si sa aiba conditii ca sa practice stiinta medicala la standarde de varf.
In plus, datoria medicilor romani din strainatate, mai ales cei ce au ajuns in varful piramidei au datoria morala de a impartasi stiinta lor cu corpul medical din tara. Acest raport este vital esential si de nerenuntat.

Ce credeți că-i împinge pe medicii români să plece din țară?

Cred ca in primul rand castigul economic mai apropiat de importanta sociala a categoriei. De asemenea accesul la baza materiala a medicinei in lumea occidentala.

Cum apreciați sistemul medical din România?

Cunosc putin sistemul medical in Romania si nu-mi permit sa exprim pareri de circumstanta; cei ce ma cunosc indeaproape stiu ca nu exprim judecati de valoare despre realitati ce nu le cunosc in esenta lor…

Ați plecat în plin comunism. Cum ați reușit? V-a fost greu la început să lucrați în Italia, erați foarte tânăr?

Am plecat in 1987 cand eram in anul V. Nu a fost foarte greu. Am luat licenta, apoi specialitatea, am muncit din greu si am inceput sa primesc aprecieri. Apoi am facut ceea ce face orice italian ’’de bune sperante’’: am emigrat in nord, unde societatea e mai meritocratica. Si aici m-am realizat.