Dr. Deliu-Victor Matei

Editura Seneca lansează luna această cea mai nouă carte din colecția sa — Cutia Magică, scrisă de medicul italian Giuseppe Petralia de la Institutul Oncologic European. Cartea dă ocazia publicului român să cunoască o tehnică de diagnosticare precoce a tumorilor, Diffusion Whole Body, precum și experiența unor pacienți care au beneficiat de această metodă care are particularitățile de a identifica tumori minuscule și de a nu fi radioactivă, precum un RMN. Tematica este neobișnuită pentru Editura Seneca, cunoscută pentru colecțiile de cărți de filozofie și de ecologie, dar se potrivește foarte bine cu misiunea editurii: să ne asumăm tot ce întâlnim pe drumul vieții. Cartea este prefațată de medicul român Deliu-Victor Matei de la Institutul Oncologic European care ne explică, într-un scurt interviu, de ce e tehnologia importantă în tratarea pacienților. Medicul este un promotor al chirurgiei uro-oncologice robotice.

În ce măsură metoda de diagnosticare descrisă în Cutia Magică face diferența în tratarea pacienților?

Diffusion Whole Body este folosită pentru a face diagnostic precoce. Mult mai mult se folosește în stadializarea bolilor tumorale. În primul caz, permite aplicarea succesivă a unor metode de tratament minim invaziv întrucât diagnosticul este făcut când tumora este mică. În al doilea caz, permite și ghidează intervenții țintite pe sediile interesate de boală.

Cum este colaborarea dumneavoastră cu autorul cărții, medicul Giuseppe Petralia?

Ne cunoaștem de mult și prietenia se bazează pe stimă reciprocă. Boala tumorală are multe aspecte și nuanțe; pentru a o învinge avem nevoie de o echipă, iar fiecare membru are competența lui. În urologie, colaborarea cu radiologii este esențială în fazele diagnostică, de tratament și de follow-up. Discutăm absolut toate cazurile de competență, deciziile pe care le luăm sunt mereu colegiale și de comun acord. În relația noastră, prietenia și stima reciprocă se amestecă.