Tratamente urologice minim invazive
In general, Patologia urologica beneficiaza cel mai mult de chirurgia robotica
In general, Patologia urologica beneficiaza cel mai mult de chirurgia robotica
Functia prostatei: secretia a cca 85% din lichidul seminal (contine fructoza, Zn, citrati).
Se gaseste la incrucisarea intre caile urinare si cele spermatice.
Carcinomul prostatic este carcinomul cel mai frecvent la barbati, al doilea ca mortalitate. Abordul acestei boli a suferit o revolutie care a schimbat radical pozitia noastra fata de acest carcinom. Suspiciunea este ridicata de valoarea PSA-ului, o enzima care este secretata de prostata in lichidul seminal cu scopul de a impiedica coagularea lichidului spermatic, coagulare care ar bloca sprematozoizii in progresia lor spre ovul.
Este o marire in volum a glandei prostatice care determina simptome irritative ale cailor urinare joase cu frecventa marita de mictiuni si jet urinar consevat si, in general golirea adecvata a vezicii urinare. In aceasta faza stratul muscolar al vezicii se hipertrofiaza (aspect cunoscut ca ‘vezica de lupta’).
In o a doua faza, vezica epuizeaza rezerva functionala si devine un contenitor amplu, fara forta de a se goli. Aceasta faza se poate asocia cu calcoloza vezicala si cu dilatarea retrograda a rinichilor cu diferite grade de insuficienta renala.
Patologia malformativa/functionala: sindromul jonctiunii pieloureterale.
Se trateaza de o restranger la nivelul trecerii de la bazinetul renal la ureter.
Corectia acestei patologii este indicata atunci cand scintigrafia renala arata ca aceasta stramtorare influenteaza negativ golirea bazinetului cu efect asupra functiei renale.
Exista boli neoplazice rare, sau conditii rare a unor carcinoame ne-rare in care chirurgia robotica a schimbat soarta acestor pacienti.
Carcinomul testicolar este rar, si tratamentul e complex.
Din cauza incidentei maxime in a 2 si a treia decade de varsta, tratamentul trebuie sa reflecte exact liniile-ghid, iar folosirea abordului minim invaziv robotic este de dorit.
Indicatia este in interventia de linfoadenectomie retroperitoneala in cazurile de carcinom ne-seminematos in stadiul I (daca in tumora primara se gaseste teratom), sau in cazurile cu mase reziduale dopo chimioterapie, >2cm, tot in pacientii cu carcinom ne-seminomatos.
Carcinomul vezical este o patologie diversificata; marea majoritate sunt boli superficiale, ce beneficiaza de abordul endoscopic. In unele cazuri (carcinoame infiltrante sau recidive superficiale dupa terapia topica) interventia de cistectomie este necesara. Rolul roboticii (care de fapt este o extensie a operatiei de prostatectomie radicala) este evident in pacientii de gen masculin, activi sexual, cu carcinom de grad inalt dar fara risc de a avea determinari limfonodale. Este vorba de carcinom in stadiul I nerezecabil endoscopic din cauza extensiei, sau recidivat dupa tratamento de contact co BCG.
In acesti pacienti tehnica robotica da avantaje in faza de demolitie caci se pot conserva nervii erectiei. Utilitatea roboticii in reconstructia diversiunii este dezbatuta.