Tratamentul adenomului prostatic este, in prima faza, medicamentos. Se folosesc medicamente alfa-litice (alfuzosina, tamsulosina, silodisina) care reduc tensiunea din structura fibromuscolara a prostatei. Medicamentele din aceasta clasa se elimina din organism in 24h si deci efectul lor benefic depinde de rigoarea de a le lua in mod regular si continuu. Uneori medicamentele alfa-litice se pot asopocia cu inhibitori ale 5-hidroxi reductaza care are un efect direct asupra partii acinare care se atrofiaza pana in a obtine o reducere 15% din volumul glandei. Dupa 6 luni de tratament, medicamentul se poate suspenda caci efectul obtinut e maximal. Tratamentul chirugical trebuie luat in considerare in cazul epuizarii efectului tratamentului farmacologic sau a aparitiei complicatiilor. Exista doua aborduri care fac posibila indepartarea adenomului: cel endoscopic si adenomectomia.
Abordul endoscopic
Consista in „felierea” adenomului de catre un instrument endoscopic care intra (in anestezie) pe uretra si cu ajutorul unei anse electrice sau a une fibre laser, marunteste adenomul (morcelare).
Adenomectomia
Consista in enucleerea lui fara maruntire, efectuata fie in chirurgia traditionala fie, in ultimi ani) cu ajutaorul chirurgiei robotice. Aceasta interventie exploateaza clivajul dintre adenom si zona periferica si deci nu pune in pericol continenza sau potenta sexuala. Criteriul pe care se bazeaza alegerea unuia din cele doua aborduri este volumul prostatic: daca acesta este <80ml, se prefera abordul endoscopic; viceversa, daca volumul depaseste 80ml, preferinta vine data adenomectomiei robotice.