Doriti un consult medical specializat?

Contactati-ne prin formular de consultatii.

Chirurgia renala

Patologia malformativa/functionala: sindromul jonctiunii pieloureterale. Se trateaza de o restrangere la nivelul trecerii de la bazinetul renal la ureter.

Corectia acestei patologii este indicata atunci cand scintigrafia renala arata ca aceasta stramtorare influenteaza negativ golirea bazinetului cu efect asupra functiei renale. Chirurgia renala

Patologia oncologica: Carcinomul  renal a avut o migrare importanta inspre stadiile initiale ca urmare a raspandirii ecografiei.

ERa pre-Eco Era Eco
Asimptomatici 25% 90%
Incidentaloame 80%
Metastaze la debut 33% 21%

Aceste cazuri se preteaza operatiei de nefrectomie partiala sau mai modern de enucleere. Aceasta in baza studiilor lui Novik care a demonstrat ca in cazul carcinoamelor  cu diametru <4cm, enucleerea tumorii este clinic echivalenta cu scoaterea completa a rinichiului. Novik Pe de alta parte, odata cu raspandirea laparoscopiei, interventia de scoatere a rinichiului (nefrectomia) cu aceasta metoda a devenit gold-standard. Pasajul de la nefrectomia laparoscopica la nefrectomia partiala e destul de dificil. Ca urmare multi urologi prefera sa sacrifice rinichiul laparoscopic in loc sa efectueze o nefrectomie partiala in tehnica traditionala. Ca urmare, inainte de aparitia chirurgiei robotice a crescut mult frecventa nefrectomiei chiar pentru tumori de 2-3 cm. Aparitia si raspandirea chirurgiei robotice a permis efectuarea unei chirurgii minim invazive (de tip laparoscopic, caci in fond robotica e o laparoscopie avansata) respectand in acelas timp canoanele chirurgiei minime eficace (adica conservarea partii de rinichi sanatos si indepartarea doar a carcinomului).

Enucleare a tumorii renale asistate de robot