Interventie de chirurgie urologica robotica

Vineri, 24 martie 2017, în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov a fost inaugurat Centrul de excelență în chirurgie urologică robotică, prima serie de intervenții efectuate cu ajutorul robotului da Vinci Si, în premieră pentru sistemul medical privat din România fiind în domeniul urologiei. Prostatectomia robotica, intervenția de care au beneficiat primii cinci pacienți ai centrului de la Brașov, este considerată „standard de aur” în tratamentul chirurgical al cancerului de prostată datorită preciziei și siguranței oferite de robotul daVinci.

Interventie de chirurgie urologica robotica

Echipa operatorie cu vastă experiență în chirurgia robotică și chirurgia urologică oncologică, coordonată de Prof. Dr. Ioan Coman, medic primar urolog, a fost compusă din Șef Lucr. Dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog, și Dr. Deliu-Victor Matei, medic primar urolog din Milano. Medicii veniți din centrele consacrate de urologie robotică de la Cluj-Napoca și Milano se alătură astfel echipei medicale a Spitalului Sf. Constantin din Brașov, care a fost dotat de curând cu sistemul de chirurgie robotică daVinci Si, în urma unei investiții de 2 milioane de euro.
În cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia acestui eveniment, coordonatorul noului centru de chirurgie robotică, Prof. Dr. Ioan Coman, a declarat:

“În primul rând vreau să mulțumesc conducerii acestui spital pentru că a fost atât de receptivă la propunerea pe care le-am făcut-o în urmă cu doar o lună, de a pune umăr la umăr și împreună să oferim pacienților din România alternativa robotică atunci când situația lor medicală solicită, o tehnică de înaltă performanță. Am avut aici la Brașov o mare deschidere, o înțelegere deplină și într-o lună de zile robotul a fost achiziționat și pus în funcțiune.

Astăzi am efectuat împreună cu colegii mei Dr. Nicolae Crișan și Dr. Deliu Victor Matei și colegul Andrei Boc o primă intervenție robotică în sistemul privat din România pentru cancer de prostată, așa-numita operație de prostatectomie radicală robotică, cu sistemul daVinci.

Această ofertă a mea nu a venit întâmplător, am urmărit îndeaproape evoluția acestui spital, evoluție impresionantă aș spune eu: spitalul are doar 6 ani de activitate dar a primit deja din partea Organizației Mondiale a Sănătății în 2013 titlul de “Cel mai curat spital din Europa“, iar surpriza și mai mare, în decembrie anul trecut echipa de aici a efectuat, în premieră pentru sistemul privat din România, primul transplant renal.

Este meritul incontestabil al conducerii spitalului și a domnului doctor chirurg Bogdan Moldovan.

Oricât aș mulțumi, nu aș reuși să mulțumesc destul colegului Dr. Matei, care lucrează la Institulul European de Oncologie de la Milano, care a fost alături de noi în ultimii ani în implementarea chirurgiei robotice în România.”.

Făcând referire la avantajele aplicării chirurgiei robotice în urologie, Dr. Deliu Victor Matei a explicat:

“Se pot face toate intervențiile chirurgicale care se fac în spații mici din interiorul corpului uman și care au nevoie de o precizie mare a disecției și a reconstrucției. Posibilitatea de a face suturi și noduri în spații mici permite o calitate excepțională a chirurgiei”.