Robotul da Vinci

A făcut aproape o mie de intervenții chirurgicale cu robotul da Vinci, un instrument de excepție în chirurgia urologică. „Eu sunt un chirurg, dar de fapt un exponent al chirurgiei robotice“, spune medicul urolog Deliu-Victor Matei, cel care a ales să-i învețe pe medicii români din tainele unor operații revoluționare, pe care să le transforme în artă chirurgicală.

După o primă operație efectuată în 2010, în România, cu ajutorul robotului DaVinci, a spus că acele clinici care nu folosesc un astfel de robot în chirurgia urologică se vor afla „în afara pieței“. Medicul Deliu-Victor Matei a ales să-și practice meseria la Milano. O face de pe la mijlocul anilor ’80 și o face foarte bine. Fiecare astfel de robot din România (sunt vreo 6-7 acum) a fost „testat“ mai întâi de medicul Matei. Așa s-a întâmplat și la sfârșitul lunii trecute, când la Brașov, la Spitalul „Sf. Constantin“, a fost inaugurată chirurgia robotică în domeniul urologic într-o unitate medicală privată.

Cotidianul: A fost un drum lung și anevoios pentru implementarea chirurgiei robotice în România? Din acest punct de vedere, se poate spune acum că este o țară pe piață sau mai este nevoie de încă alți roboți pentru a fi declarată astfel?

Prof. dr. Deliu-Victor Matei: Este un drum greu, dar plăcut. Este ca și când urci la munte: transpiri, strângi din dinți, tragi din greu, dar când ajungi în vârf… Adevărul e că România are o bază de tehnologie robotică de invidiat față de țările din jur. Nu e de ajuns să acoperi cererea, dar este. Există două platforme „XI“, trei platforme „SI“ și două platforme „S“ (platforme ale unor noi tehnologii – n.r.). Problema însă nu este aceea de a avea roboți.