Marile societati medicale de specialitate emit ghiduri anuale in asa fel ca sa exprime la zi rezultatele certe a studiilor si protocoalelor de diagnostic si tratament.
Asociatia Europeana de Urologie: https://uroweb.org/guidelines/.
National Cancer Institute – USA: https://www.cancer.gov.
Diferenta intre liniile-ghid europene si cele din Statele Unite consista in faptul ca cele din urma sunt bazate pe evidenta (un sistem care cuantifica evidenta afirmatiilor, chemat evidence based [http://www.medicalstudent.ro/contravizita/ghidurile-de-practica-medicala.html]), in timp ce sistemul european se bazeaza pe consens: Asociatia cere unui grup de experti in domeniu sa exprime liniile ghid.
Desi metodologic vorbind sistemele sunt opuse, diferenta e mica deoarece expertii tin cont de evidenta datelor, iar in sistemul american, in situatiile in care nu exista date bazate pe evidenta, din cauza cazuisticilor mici, liniile ghid se inspira din opinia expertilor…
Rigoarea metodologica nu impiedica luarea de decizii contrare liniilor ghid dar o restrange si impune darea de explicatii plauzibile pentru a justifica alegerile diagnostice si terapeutice in contrast cu liniile ghid.
In Concluzie: liniile ghid sunt ca legile de circulatie: incalcarea lor poate penaliza grav pacientii. Acestia trebuie sa pretinda rigoare si sa refuze paternalismul in decizia medicala.