Doriti un consult medical specializat?

Contactati-ne prin formular de consultatii.

Tratamentul bolilor tumorale

1. Linii ghid

In formarea mea ca medic am tras seva atat din spiritul scolii medicale romane (am studiat la Cluj) de la care am invatat si cultivat simtul clinic cat si din scoala medicala vest-europeana de la care am invatat rigoarea metodologica, adica abordul metodic al patologiilor.

Maxima expresie a acestei rigori sunt liniile ghid.

Orice indicatie data unui pacient, mai ales in campul oncologic trebuie sa fie bazata per liniile ghid.

Marile societati medicale de specialitate emit ghiduri anuale in asa fel ca sa exprime la zi rezultatele certe a studiilor si protocoalelor de diagnostic si tratament.

Asociatia Europeana de Urologie:   https://uroweb.org/guidelines/.

National Cancer Institute – USA:      https://www.cancer.gov.

Diferenta intre liniile-ghid europene si cele din Statele Unite consista in faptul ca cele din urma sunt bazate pe evidenta (un sistem care cuantifica evidenta afirmatiilor, chemat evidence based [http://www.medicalstudent.ro/contravizita/ghidurile-de-practica-medicala.html]), in timp ce sistemul european se bazeaza pe consens: Asociatia cere unui grup de experti in domeniu sa exprime liniile ghid.

Desi metodologic vorbind sistemele sunt opuse, diferenta e mica deoarece expertii tin cont de evidenta datelor, iar in sistemul american, in situatiile in care nu exista date bazate pe evidenta, din cauza cazuisticilor mici, liniile ghid se inspira din opinia expertilor…

Rigoarea metodologica nu impiedica luarea de decizii contrare liniilor ghid dar o restrange si impune darea de explicatii plauzibile pentru a justifica alegerile diagnostice si terapeutice in contrast cu liniile ghid.

In Concluzie: liniile ghid sunt ca legile de circulatie: incalcarea lor poate penaliza grav pacientii. Acestia trebuie sa pretinda rigoare si sa refuze paternalismul in decizia medicala.

2. Comunicarea in oncologie

Un element esential al viziunii moderne a tratamentului bolilor oncologice este abordul familiar al acestora. Eu sfatuiesc tuturor pacientilor sa vina la consultatie cu partenerul/a de viata, caci alegerile din aceasta sfera au o interferenta profunda in viata si existenta familiei.

Informatiile date trebuie sa fie univoce sa exprime adevarul in intregime, dar cu tact si intelepciune. E superficial sa credem ca pacientii nu stiu ce boala i-a lovit si ca putem sa-i menajam ascunzandu-le adevarul.

Deci stiinta Comunicarii este celalalt element indispensabil a unui abord clinic modern si respectuos fata de persoana care sufera.

3. CONSULTUL MULTIDISCIPLINAR

Consultul multidisciplinar este “consiliul inteleptilor”. Rolul sau este acela de a impune o viziune multidisciplinara.

Anumite boli in anumite stadii au nevoie de un abord diagnostic si de tratament care intereseaza diferite specialitati. In faza de diagnostic competenza radiologului interventional, a specialistului in Rezonanta Magnetica si a medicului nuclear sunt esentiale pentru a intelege extensia bolii si strategia diagnostica pentru precizarea stadiului clinic. Histopatologul are un rol central in intelegerea tipului bolii si verificarea elementelor de prognostic de obicei gene si mutatiile lor sau presenza unor receptori care conditioneaza folosirea unor terapii tintite.

Ulterior, in faza de tratament, parerea specialistului in Radioterapie si a Oncologului integreaza si completeaza abordul chirurgical, in timp ce radiologul interventional aduce un aport extrem de important in gestiunea complicatiilor chirurgicale.

Toti pacientii care au boli tumorale ce necesita de consult multidisciplinar vor fi discutati individual la Institutul European de Oncologie si vor primi un raport medical relativ la situatia bolii si indicatiile de rigoare.